Het afbreken van vast stoffen in uw septische put wordt verzekerd door een bacteriologische werking. Deze kan echter grondig verstoord worden door het overtollig gebruik van toiletpapier en onaangepaste reinigings- en onderhoudsproducten.
Wanneer de bacteriën de veste stoffen in uw septische put niet snel genoeg meer kunnen afbreken, raakt uw septische put vol en moet deze leeggemaakt worden.
Bij het leegmaken van uw septische put wordt deze ook grondig gereinigd en kan de biologische werking terug opgestart worden.
Indien er op uw rioleringssysteem geen beluchter is aangesloten, kan het zijn dat het water niet voldoende lucht krijgt om afgevoerd te worden. Lucht wordt dan onttrokken aan een wasbak of de aansluiting van uw wasmachine. Hierbij kan zelfs geurhinder optreden wanneer het water uit het waterslot wordt mee weggezogen.
Ook een gedeeltelijk verstopte riolering kan een borrelend geluid veroorzaken, vaak gepaard gaand met reukhinder. Het ontstoppen van uw riolering is dan noodzakelijk.
Wanneer u last heeft van een rioolgeur kunnen we snel de bron van deze geurhinder opsporen. We gebruiken hiervoor een rookmachine welke onder druk onschadelijke rook in de afvoerbuizen blaast. Op die manier wordt de locatie van de geurhinder gevisualiseerd.
Eens we de juiste locatie hebben bepaald kunnen we de oorzaak achterhalen. Indien nodig gaan we over tot camera-inspectie. Vaak is de oorzaak een verzakking of een breuk in de riolering of afvoerbuis.
Wanneer u uw septische put of afvoerbuizen niet kan vinden, kunnen wij deze opsporen met onze Navitrack Scout leidingdetector. Zie: traceren van afvoerbuizen en septische putten.
Enkele veel voorkomende oorzaken van een verstopte rioleringsbuis, afvoerbuis of WC zijn:
– Te veel toiletpapier of vochtige doekjes doorgespoeld
– Doorspoelen van luiers, maandverbanden, tampons, vet, verf, etensresten,…
– Verstopping door aangekoekte zeepresten van de wasmachine
– Verstopping door etensresten of zeepresten van de afwasmachine
– Verkalking van de afvoerleidingen
– Slecht aangelegde afvoerbuizen met te nauwe bochten, te kleine diameter, te weinig afdracht, …
– Verzakte afvoerleidingen, ingegroeide boomwortels
– Vreemde objecten in het toilet gevallen (toiletverfrisser, speelgoed, gsm,…)
Als het toilet wordt doorgespoeld en het water stijgt tot tegen de rand van het toilet om vervolgens traag te zakken, is de put waarschijnlijk vol.
Wanneer u de septische put opent zal u vaststellen dat er zich bovenin de put een harde laag bevindt. Deze harde laag kan de afvoer naar de openbare riolering verhinderen, met verstoppingen tot gevolg.
Wij komen uw septische put leegmaken en reinigen. Ook de afvoer (overloop) naar de openbare riolering wordt daarbij doorgespoeld.
Indien het toilet na het leegmaken van uw septische put nog steeds niet correct doorspoelt is de kans groot dat er een verstopping zit in de afvoerleiding tussen het toilet en de septische put. Wij zullen deze dan ontstoppen met hoge druk of vacuüm (zie ook ontstoppen van WC’s).