Afgelopen najaar behaalde Els Van Der Straeten het VCA-attest.
Veilige werkomstandigheden en een veilige werkomgeving zijn belangrijk. De SSVV (Stichting Samenwerken Voor Veiligheid) ontwikkelde VCA om dienstverlenende bedrijven die werkzaam zijn in de petrochemische industrie te beoordelen en te certificeren op hun veilige werkwijze. Sinds 1 september 1999 is ook een Belgische VCA-structuur operationeel binnen de koepel van de vzw BeSaCC-VCA en met het Uitvoerend Comité van Deskundigen (UCvD) als centraal orgaan.
VCA staat voor VGM Checklist Aannemers (VGM = Veiligheid Gezondheid en Milieu), en is in feite meer dan een checklist. VCA is een compleet programma waarmee dienstverlenende bedrijven structureel en objectief worden getoetst en gecertificeerd op hun VGM-beheersysteem.
Buiten de petrochemische industrie wordt het VCA systeem inmiddels gebruikt in allerlei verschillende takken van industrie :
- bouwkundige werkzaamheden
- technische diensten, zoals bijvoorbeeld bij het aanbrengen/verwijderen van isolatie, industriële reiniging, stralen/conserveren/schilderen, industriële stellingbouw, horizontaal en verticaal transport, inspectiewerkzaamheden (bijvoorbeeld röntgen) enz.
- werktuigbouwkundige activiteiten: bijvoorbeeld onderhoudswerkzaamheden
- procesbesturing en elektrotechniek: bijvoorbeeld voor onderhoud van elektrische systemen
Dankzij het behalen van het VCA certificaat kunnen wij aantonen dat wij op een groot aantal punten voldoen aan de huidige eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Met bezit van het VCA certificaat wordt dus voorkomen dat zowel de opdrachtgever als de aannemer allerlei acties moeten ondernemen om de veiligheid, gezondheid en milieu te waarborgen, aangezien dit allemaal al van te voren is geregeld.
Een VCA-certificering is vaak een voorwaarde van opdrachtgevers om als uitvoerende organisatie werkzaamheden voor hen te mogen verrichten, simpelweg vanwege het gemak en de zekerheid dat een veilige en betrouwbare bedrijfsvoering gevoerd wordt door de aannemer.